Fotografie: jednoduchá buchta z podmáslí

Jednoduchá buchta z podmáslí

Podmáslí je vlastně kefír, proto by se téhle buchtě dalo říkat kefírová, ale to by bylo zavádějící. Všichni přeci známe kefírku jako tmavou buchtu s čokoládovou polevou, sypanou kokosem. Tahle jednoduchá buchta z podmáslí sází na šťavnaté kousky ovoce a křupavou drobenku, kterou je posypaná. Buchta je výborná, vláčná a nadýchaná, jednoduchá na přípravu. Ze stolu mizí, ani nestačíme říct švec!

Ingredience:

  • 3 vejce
  • 200 ml podmáslí
  • 100 ml rostlinný olej
  • 200 ml cukr krupice
  • ½ prášku do pečiva
  • 200 g polohrubá mouka
  • Kompotované švestky
  • Olej a strouhanka na vymazání plechu
  • Drobenka: 80 g polohrubá mouka + 40 g cukr krupice + 40 g máslo

Pracovní postup:

  1. Zapneme troubu na 180 °C.
  2. Kompotované švestky necháme okapat.
  3. Plech vymažeme olejem a vysypeme strouhankou.
  4. Připravíme si drobenku, špičkami prstů zpracujeme všechny ingredience do drobivé posypky.
  5. Ve větší míse vyšleháme pomocí elektrického mixéru celá vejce s krupicovým cukrem. Mixér pusťte na vysoké otáčky, krupicový cukr přisypávejte postupně. Mixujeme asi 5 minut, výsledkem bude krásně nadýchaná vaječná pěna.
  6. Přidáme olej, podmáslí a mouku, kterou jsme předem promíchali s práškem do pečiva.
  7. Mixujeme další 2 minuty, tentokrát už jen na pomalé otáčky.
  8. Hotové těsto nalijeme na připravený plech, poklademe cik cak okapanými švestkami (švestky můžete pokrájet na malé kousky), posypeme drobenkou.
  9. Dáme péct do předehřáté trouby asi na 30 minut, nebo dokud buchta na povrchu nezezlátne.

Těsto podle receptu je určeno pro menší plech (asi 25 x 35 cm), který má zvýšený okraj.

Kromě švestek vyzkoušejte další ovoce: meruňky, jahody, nebo třeba jablka pokrájená na malé kousky. Ovoce s výraznější chutí bude v buchtě vždy chutnat lépe než ovoce mdlé chuti.

TIP: Pokud na drobenku použijete hnědý třtinový cukr, bude drobenka křupavější.

Recept byl připravený ve spolupráci s food blogem MlsnáVařečka.cz

Jednoduchá buchta z podmáslí

Podívejte se i na další tipy na pečení a sladké mlsání 🙂

Jednoduchá buchta z podmáslí

Post Your Comment Here

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rolovat nahoru