fbpx
Fotografie: Veronika Art Vero gallery

Rozhovor s Veronikou z ateliéru Art Vero – akvarely, perokresby či akrylové malby

Obdivujete akvarelové obrazy či perokresby? Máme pro vás tip a další rozhovor s Veronikou z ateliéru Art Vero.  Veronika se věnuje malování obrazů za pomoci kombinace techniky tuše a akvarelu a také maluje akrylovými barvami. 

Přečtěte si rozhovor a podívejte se na krásné obrazy z její dílny a zjistěte, co vše Veronika nabízí a kde můžete její obrazy vidět naživo.

 

1)  Veroniko, prosím, představte se čtenářům a povězte, jak jste se dostala k ručním pracím?

Fotografie: Veronika Art Vero gallery“Jmenuji se Veronika a v mém ateliéru ArtVero najdete převážně akvarely a perokresby, objevují se ale i akrylové malby na plátně nebo jiné techniky. A jak jsem se k malování a kreslení dostala? Malovala jsem už od dětství. Zpětně bych řekla, že se mi asi vždycky líbilo, že pastelky a barvy vytvářejí prostor pro zhmotnění fantazie. Na papíře je všechno možné – člověk na něm může stvořit libovolné fikční světy i uchovat reálné vzpomínky. Ještě jako malá jsem pak začala chodit na uměleckou školu a od té doby se malování a později i umění jako takové stalo nedílnou součástí mého života.”

 

2) Co je na tvorbě obrazů nejtěžší?

“Popravdě mám pocit, že v dnešní době je tím nejtěžším najít si k tvorbě dostatek času. Některé obrazy mohou vznikat dost dlouho. Člověk tak nemůže tvořit kdykoli cokoli. Výhodou perokresby a akvarelu oproti akrylu je pak to, že obrázky se dají stihnout za jeden den. Ale i tak to mohou někdy být hodiny a hodiny práce.”

 

Fotografie: Rozhovor s Veronikou z ateliéru Art Vero - akvarely, perokresby či akrylové malby

3) Kterou část malování obrazů máte nejraději?

“To záleží na konkrétní náladě daného dne. Někdy je nejzábavnější samotný začátek, když má člověk v hlavě představu toho, co chce namalovat a má radost, že se do procesu tvorby může ponořit. Jindy je to práce s tuší, kterou mám ráda – tuš je prostě skvělý vynález. A jindy to může být závěrečná práce s barvami – ta je nejvíc emotivní, spontánní, člověk si může prostě užívat tu krásu barev a jejich strukturu – práce s barvou totiž není jenom o její vizualitě, ale trochu i textuře a hmotě. Takže je příjemný samotný ten postup malování. Taky toho ale může člověk v téhle fázi hodně pokazit.”

 

4) Co byste poradila začátečníkům?

“Nebát se kreslit. I kdyby to na začátku mělo vypadat jakkoli. Kreslit a malovat pro radost a člověk se v tom časem zdokonalí. Je to jako se vším – trénink dělá mistra. A ta ruka se to prostě časem naučí. Ale pozor, taky to může dost rychle zapomenout! “

 

Fotografie: Veronika Art Vero gallery

5) Kde nakupujete pomůcky a materiály? Máte nějaké tipy, kde je pořídit levně?

“Tip na levný nákup bohužel nemám. Nejčastěji nakupuji v některém z uměleckých obchůdků v Brně, občas (ale málo) na internetu – tam to pro mě totiž není tak zábavné. Já se raději „na živo“ podívám, co je kde nového a ty obchody si projdu – jsou to pro mě trochu takové malé kouzelné světy :D”

“Taky to pak vypadá tak, že na většině dovolených hledám tamní umělecké obchody a snažím se nakoupit místní věci. A taky někteří kamarádi už pochopili, co jsou pro mě nejlepší dárky z cest. Takže si občas vzpomenou a něco mi dovezou. Mám tak doma pravou čínskou tuš a štětce, stejně jako i barevné tuše z různých zákoutí naší země.”

 

6) Věnujete se i kurzům či jiným aktivitám, kde by čtenáři mohli vidět Vaše obrazy?

“Kurzy žádné nevedu. Ale příležitostně je možné vidět mojí tvorbu na výstavách. Naposledy to byla výstava v galerii v Novém Jičíně. Tam je taky letos možné koupit si kalendář města s mými akvarely!”

 

Fotografie: Rozhovor s Veronikou z ateliéru Art Vero - akvarely, perokresby či akrylové malby

 

Fotogalerie: Veronika Art Vero gallery

 

7)  Co malujete nejraději? Jaký je Váš nejoblíbenější obraz, na který jste obzvláště pyšná?

“Momentálně mám nejraději spojení tuše s akvarelem. V oblíbených kouscích mám ale i pár obrazů, které jsem kreslila tužkou a akrylem. Konkrétní oblíbené obrazy se mohou lišit. Některé kousky jsou mé stálice, a když je posílám do světa novým majitelům, tak se mi s nimi těžko loučí. Jiné se objevují nově po mnohahodinové práci. Ty nejoblíbenější mám ale doma a rozhodla jsem se je nikdy neprodat a mnohé z nich vlastně ani nevystavit na výstavách. Jako by pro jejich vystavení ještě nepřišel ten správný čas.”

 

Fotografie: Veronika Art Vero gallery

 

8) Kde berete ke své výrobě inspiraci?

Fotografie: Veronika Art Vero gallery“Inspirace bývá různá. Někdy je to návštěva zajímavého místa, jindy nějaká vzpomínka, zážitek. Může to být ale i jen nálada, nebo naopak prohlídka galerie, kde člověk uvidí zajímavou techniku, kterou si chce potom vyzkoušet.”

 

9) Máte nějaký vzor, který vás inspiruje?

“Nemám pocit, že bych měla nějaký konkrétní vzor. Ale pokud bych měla říct, čí práce se mi líbí, tak je to třeba Egon Schiele nebo Gustav Klimt. Nadchnout mě ale často dokáže i ten nejzapadlejší obraz v galerii od malíře, o kterém jsem do té doby třeba ani nikdy neslyšela. Ze současníku mi pak přijde zajímavá práce „spontánního realismu“ od rakouského umělce, který si říká Voka.”

 

10) Jaký obraz, který jste malovala pro sebe či na zakázku, byl pro Vás nejtěžší?

“Každý obrázek na zakázku je svým způsobem těžký, protože nad vámi vždy visí otázka, zda se bude obraz danému člověku líbit, jestli bude podle jeho představ. No a opravdu nejtěžší asi bylo, když si u mě objednala obrázek kamarádka, která sama kreslí. To byla velká výzva, ale taky pocta. A jo – obrázek se líbil.”

 

Fotografie: Veronika Art Vero gallery

 

11) Je možné si u Vás výrobek objednat na zakázku a jak se s Vámi mohou zájemci kontaktovat?

“Ano, obrázky na zakázku jsou možné a maluju je moc ráda. Je hezké vědět, že lidé znají moji tvorbu, líbí se jim a chtějí v její podobě zachytit třeba oblíbené místo ať už pro sebe, nebo jako dárek pro někoho blízkého. Nejjednodušší je v případě zájmu kontaktovat mě přes facebook Art.Vero.artgallery nebo na e-mailu: art.vero@email.cz”

 

Rozhovor s Veronikou z ateliéru Art Vero - akvarely, perokresby či akrylové malby

 

 

Zaujal vás rozhovor s Veronikou? Přečtěte si i další rozhovory s kreativními lidmi.

 

 

Post Your Comment Here

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..