Pěstujte vlastní potraviny i v bytě. Poradíme, jak na to!
Dnešní doba je bohatá na nejrůznější moderní vymoženosti napříč všemi odvětvími. Toho lze mnohdy opravdu využít. Jistě jste již slyšeli o novém trendu indoor pěstování. A pokud ne, nevadí, my vás s ním seznámíme! Indoor pěstování je nejlepší způsob, jak pěstovat rostliny a zeleninu přímo u vás v bytě.
Plýtvání potravin je obrovské téma. Většina lidí nakupuje ve velkém do zásoby. Nicméně né každá potravina má tak dlouhou trvanlivost, proto dochází k tomu, že nám doma začne hnít či plesnivět a my jsme nuceni ji vyhodit. Takto spousta lidí vyhazuje jak jídlo, tak peníze ven oknem.
Navíc zelenina ani ovoce koupené v obchodě nejsou tak lahodné jako domácí. Jestliže máte chuť vyzkoušet něco nového a mít pořád čerstvou domácí zeleninu, ovoce nebo bylinky bez ohledu na roční období, možná vás zaujme tzv. indoor pěstování a growbox.
Tip: Kvalitní strava může zvýšit vaši imunitu nebo může zmírňovat příznaky různych chorob
Co je indoor pěstování a grow box?
Indoor pěstování
Těm, co ovládají angličtinu už je to zřejmě jasné, indoor pěstování je pěstování ve vnitřních prostorách (v domě nebo v bytě). Není ovšem snadné doma přizpůsobit okolní podmínky rostlinám, které pěstujeme. Z tohoto důvodu se na trhu objevují growshopy, které mají ve svých nabídkách všechny potřeby spojené s indoor pěstováním, včetně grow boxu pro indoor pěstování.
Grow box
Grow box si můžete představit jako jakýkoliv uzavřený prostor, ve kterém lze přizpůsobit podmínky pro pěstování. Může to být upravená skříň, nebo pěstební stan. To záleží zcela na vašem výběru.
Hlavní pointou tohoto pěstebního stanu je to, že v něm dokážete přizpůsobit podmínky potřebám dané rostliny. Můžete nastavit teplotu, vlhkost vzduchu nebo osvětlení.
Každá rostlina má specifické potřeby pro různé pěstební fáze.
Výhody grow boxu
Pokud se rozhodnete pěstovat v grow boxu, hlavní výhodou pro vás bude izolovanost od okolního prostředí. Jestli je venku 35°C nebo 20°C po nulou, vám bude úplně jedno, protože záleží jen na tom, jak si sami nastavíte příslušné podmínky.
Navíc rostliny jsou chráněny před všemi různými škůdci, se kterými se při klasickém pěstování musejí potýkat.
Další výhodou je jistě to, že není potřeba používat žádné pesticidy či jiné chemické postřiky. Ať už budete pěstovat cokoliv, plody budou naprosto přírodní a zdravotně nezávadné.
A hlavně, nic se nevyrovnává pocitu hrdosti, že jíte vlastnoručně vypěstovanou zeleninu.
Pár tipů na pěstování v bytě ze zbytků
Pokud ovšem grow box není nic pro vás, nevadí. Máme i tak několik tipů jak si v pohodlí vašeho bytu vypěstovat vlastní zeleninu a ovoce. Stačí vám k tomu pouze zbytky.
Ananas
Předem upozorňujeme, že pěstování ananasu je běh na dlouhou trať.
To co vám z ananasu vždy zbyde je ta vrchní část s listy, tentokrát ji ale nevyhazujte. Stačí odstranit spodní listy a ponořit do nádoby s vodou. Jestliže cca po pěti dnech nevyraší první kořínky, něco se pokazilo a musíte to zkusit znovu. Po 3 týdnech jsou kořeny dostatečně dlouhé k přesazení. Za 18 měsíců můžete sklízet a vychutnat si vlastní ananas.
Brambory
Velice jednoduché na pěstování venku i uvnitř. Je potřeba, aby na sobě brambory měli klíčky (ty se objeví sami, když je delší dobu nespotřebujete). Stačí bramboru nakrájet na zhruba 2,5 cm velké kousky tak, aby na sobě měl každý kousek alespoň jeden klíček. Tyto kousky odložte na suché místo. Za pár dní jsou připraveny k zasázení. Je potřeba na ně mít velký květináč, abyste mohli bramboru dát zhruba 20 cm do zeminy klíčkem vzhůru. Brambory musíte nechat vykvést a odkvést a pak můžete sklízet.
Mrkev
Vrchní část mrkve (zpravidla to bývá ta, kterou vyhazujete) odřízneme zhruba 1,5 cm od stopky (jestliže má mrkev listy, také je odřízněte). Následně je potřeba miska s trochou vody (asi půl cm), do které mrkev položíme uříznutou částí dolů a misku položíme na slunné místo. Vodu dolévejte tak, abyste udrželi hladinu. Zhruba za týden by se měly objevit zelené výhonky a malé bílé kořínky, tím je mrkev připravená k přesazení. Na to vám stačí květináč nebo plastová láhev (vhodnější pro pronikání světla), tu naplňte substrátem a do důlku vložte mrkev.
Tip: Inspirace pro chovatele, jak si vyprodukovat kvalitní domácí vajíčka.
Římský salát
Vezměte kořen salátu a dejte ho do nádoby s vodou (ponořená bude jen spodní část). Položte jej na slunné místo a pravidelně stříkáme trochou vody (můžete použít rozprašovač). Jakmile se objeví nové lístky, můžete je začít jíst.
Zelená cibulka
Tentokrát budete muset obětovat i tu část, kterou obvykle zpracujete. Je potřeba odříznout bílou část rostliny i s kořínky. Tu stačí ponořit do vody (např. do sklenice) a umístit na slunné místo. Za 3-5 dní by se měly objevit čerstvé cibulky, které můžete použít. Nezapomeňte pravidelně měnit vodu.
Česnek
Na domácí česnek vám bude stačit jen jeden stroužek, z něhož odstraníte spodní část (tvrdá a hnědá). Stroužek potom dejte do zeminy kořenem dolů a postavte ho na slunné a teplé místo. Jakmile začne česnek růst, odstraňte cibulky a nechte dál růst. V půdě vyroste celá česneková hlávka.
Někdo dává česnek nejdřív do nádoby s vodou a přesazuje až po vyrašení výhonků.
Samozřejmě plodin, které zvládnete vypěstovat doma je nespočet. Většinou je postup takřka stejný nebo velice podobný.
Chuť se nedá s kupovanými plodinami srovnat a pocit hrdosti je k nezaplacení. Tak hurá do pěstování.
Na závěr lze tedy říci, že pěstování bez zahrádky není nemožné. Existují různé způsoby, jak si vypěstovat vlastní ovoce či zeleninu. Není vždy nutné investovat do drahého vybavení – mnohdy postačí to, co máme zrovna po ruce.