Jak pěstovat rýmovník a sirup z rýmovníku
Kdo by to do této nenápadné rostlinky s výstižným názvem řekl. Rýmovník se v našich obývacích pokojích pěkně rozrůstá. A vy si o jeho blahodárných účincích můžete přečíst pár zajímavostí a získat návod jak pěstovat rýmovník a vyrobit si sirup z rýmovníku.
Obzvláště na podzim a v zimním období, kdy se počasí na našem zdraví pořádně vyřádí, se vám pár inspirací, jak rýmovník využít v boji s neduhami, bude zaručeně hodit.
Rýmovník – nenáročná rostlinka plná síly
Síly, která vás zase postaví na nohy a pomůže vám zabojovat nejen s nachlazením. Rýmovník si pořídíte za pár korun a velmi úspěšně si jej také můžete namnožit.
Stačí, když konec stonku zapíchnete do hlíny anebo ho dáte do sklenice s vodou. Pustí kořínky a za měsíc ho máte doma.
Rýmovník je i skvělým tipem na dárek klidně pro celou rodinu.
Jak pěstovat rýmovník?
Rýmovník není náročný na pěstování, a pokud vás přepadne rýma, kašel, zahlenění či problémy s nosohltanem, stačí si utrhnout malý lístek rýmovníku, rozemnout ho mezi prsty a inhalovat.
Šťávou z listu rýmovníku si také můžete potřít čelo nebo nosit lísteček s sebou v kapse a inhalovat jeho vůni kdykoli během dne.
Vyrobit si můžete i léčivý sirup z rýmovníku, který uleví při nachlazení stejně jako popáleninách.
Blahodárné účinky rýmovníku, které oceníte
Nejen nachlazení, kašel, chřipka se bojí omamné vůně a schopností rýmovníku. I ostatní choroby umí rýmovník léčit nebo alespoň zmírnit. Pořiďte si rýmovník pokud vás trápí například:
- bolesti hlavy
- trávicí obtíže
- popáleniny
- kožní choroby
- hypertenze
- rýmovník svou charakteristickou vůní odpuzuje také mouchy, komáry i moly
Chcete-li se pustit i do experimentování, pak můžete rýmovník využít i v kuchyni při přípravě zvěřiny či marinád.
Sirup z rýmovníku
Ingredience:
- 30 lístků rýmovníku, pokud budou menší tak raději více
- Citron
- Pomeranč
- 1kg cukr krupice
- pitnou vodu
Jak na to:
připravíme si citron a pomeranč
- pečlivě omyjeme i s kůrou
- nakrájíme na plátky
Připravíme si lístky rýmovníku
- nasypeme do hrnce
- přidáme citron a pomeranč nakrájené na plátky
- zalijeme horkou vodou a tak aby nakrájené plátky a lístky rýmovníku byli ponořené
Takto připravené necháme nejméně 1 den lépe 2 dny odstát v pokojové teplotě.
Po 2 dnech…
- přecedíme výluh – síto by mělo být hustší anebo můžeme přecedit přes ubrousek
- necháme v hrnci a přivedeme k varu
- snížíme teplotu a začneme zlehka přisypávat cukr
- vaříme na středním stupni, dokud výluh nezačne lehce houstnout a začne se měnit barva do měděna
Jak poznám, že je sirup hotový?
V případě, že odkápnete malé množství do misky a kapka bude držet tvar. Vypněte sporák a sirup z rýmovníku nechte vychladnout. Po vychladnutí se jeho hustota markantně zvětší, tak se nelekněte. Uchovávejte v temnu a chladu.
Podívejte se i na návod na sirup z květu bezu a jak se dělá šumivá limonáda