fbpx
jak vyrobit rostlinná mléka

Víte, proč pít rostlinná mléka? My ano! A navíc vám poradíme, jak je vyrobit

V dnešní době si bez mléka málokdo dokáže představit pečení nebo snídani. Perfektní alternativa živočišného mléka může být mléko rostlinné. Tato mléka si zamilují nejen alergici, vegetariáni a vegani, ale i masožravci. Víte, jak takové mléko vyrobit?

Mléko obsahuje nemálo látek, které naše tělo potřebuje. A právě proto je pro nás zdravé. A kdo říká, že ne, lže sám sobě. Není náhoda, že se doporučuje pít mléko v době těhotenství. Ale ne každý má to štěstí, že si může vychutnávat chuť klasického kravského mléka. A tak společnost čím dál tím více vyhledává různé alternativy.

Proč pít rostlinná mléka?

Už jste někdy přemýšleli nad tím, co jedí dlouhověcí lidé? Kdybyste se jich zeptali, pravděpodobně by jedno z jídel bylo právě rostlinné mléko.

Mléka rostlinného původu jsou skvělou náhražkou právě pro lidi trpící alergiemi či intolerancí na mléko (mléčnou bílkovinu či cukr). Dále jsou vyhledávány vegany. Kromě toho je většina z nich bezlepková a může být tak i součástí kuchyně alergiků na lepek.

A navíc jsou zpravidla méně tučná a mohou být jednou ze stavebních kostek cesty ke štíhlé a vysněné postavě.

 

Zdravotní benefity rostlinného mléka

No a jaké zdravotní benefity můžete u jednotlivých druhů mlék hledat?

  • Sojové mléko – obsahuje fytoestrogeny prospěšné především u žen.
  • Ovesné mléko – velké množství vitaminů B a zinku, což často dokáže nahradit kdejaký energetický drink a je prospěšný při rekonvalescenci.
  • Konopné mléko – je dobré pro vyvážený poměr omega 3 a 6 mastných kyselin. Navíc obsahuje vitamin A, C, F a komplex vitaminu B.
  • Makové mléko – obsahuje velké množství manganu, hořčíku, fosforu, vitaminu E a vitaminů skupiny B.

A to je jen něco málo z toho, proč říct rostlinným mlékům ANO. Nemusí vždy vyloženě kravského mléko nahradit, ale přinejmenším ho doplnit.

 

Jaké jsou možnosti?

Další výhodou rostlinných mlék je nespočet možností. Mléko můžete udělat v podstatě z čehokoliv. Jen vědět jak na to.

Vyzkoušet tedy můžete mandlové, ovesné, rýžové, sojové, makové, konopné atd. V podstatě z jakýchkoliv oříšků.

 

Jak na samotnou výrobu?

Na výrobu mandlového mléka budete potřebovat:

  • 150 g mandlí (jiné vámi vybrané suroviny)
  • 1 l vody
  • špetka soli
  • mixér (ideálně velký uzavíratelný)
  • plátno (nejlepší je bavlna)

 

Tip: Pokud chcete sladit, dejte přednost přírodním sladidlům jako jsou datle, vanilkový lusk nebo bezový, kokosový či vanilkový cukr.

 

1) Samotná příprava zabere sice pár minut, ale chce to začít včas. Proto si nejdříve dejte hlavní surovinu změknout (týká se především oříšků a semínek) alespoň na 8 hodin do vody. Ideální je, nechat oříšky koupat přes noc.

 

Tip: U rýžového mléka pozor. Rýže se ráda koupe ještě o něco déle. U té je nejlepší, dát ji čas a nechat namočenou cca 24 hodin. Naopak mák nebo ovesné vločky si žádají jen pár hodin. No prostě podle tvrdosti.

 

2) Po změknutí vodu přeceďte a jde se na to.

3) Mandle (nebo cokoliv jiného) nasypte do mixéru a přidejte asi litr čisté vody. A teď už je to na mixéru. Mixujte dokud nebudou mandle rozsekané dočista najemno (tekutina může vypadat jako bílá/světle béžová kaše).

 

Tip: Vodu můžete přidávat postupně podle toho, jak chcete mléko husté, ale naředit se dá vždycky i v následujících krocích.

 

4) Vezměte plátno a přetáhněte ho přes větší mísu či hrnec. Následně stačí jen směs pomalu nalévat na plátno a pořádně propasírovat. Jestliže se vám zdá mléko příliš kalné, s čistým svědomím můžete postup opakovat, dokud nebudete zcela spokojeni.

5) A nakonec mléko dejte do uzavíratelné nádoby a šoupněte do lednice, kde vydrží asi 5 dní. Usazeninu z plátna ale nevyhazujte! Například z mandlí uděláte korpus na výtečný zdravý dort 🙂

Tak už máte své oblíbené rostlinné mléko v lednici? Jaké to bude u vás – makové, mandlové nebo rýžové?

 

Kohoutová Klára

 

Post Your Comment Here

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Rolovat nahoru